HomeZo blijft Dave bij de les
thumb

Zo blijft Dave bij de les

Zo normaal mogelijk opgroeien

Dave is een lief, spontaan jochie van 6 jaar. Net als de meeste kinderen van die leeftijd gaat hij naar school, maar dat was niet vanzelfsprekend. Dave heeft namelijk niet-aangeboren hersenletsel. Dat hij toch naar school kan, is mede te danken aan de ambulante begeleiding die hij daar krijgt.

Jantien Bos werkt bij Reinaerde Kinderdagcentrum Woerden. Daarnaast is ze Dave’s ambulant begeleider op school. “Dave was anderhalf toen hij bij ons kwam”, vertelt Jantien. “Een zielig hoopje verdriet. Met tachtig epileptische aanvallen per dag kon hij eigenlijk alleen maar huilen. Hij zat veel bij ons op schoot en daar viel hij dan in slaap. Echt heel erg sneu.”

Omdat de aanvallen zo frequent en heftig waren, werd Dave op zijn tweede geopereerd. Moeder Nicole Blok: “De hersenchirurg heeft zijn frontaalkwab losgesneden van zijn hersenen. Daar zat de haard van zijn epilepsie.” Na deze ingrijpende operatie was Dave als herboren. “Zijn oogjes, die altijd zo dof hadden gestaan, keken ineens weer helder”, zegt zijn moeder.

Structuur en rust

Dave ontwikkelde zich daarna cognitief zo goed, dat hij naar de basisschool kon. Door zijn epilepsie en hersenletsel is zijn gedrag ontremd en reageert hij erg sterk op prikkels. Vooral ’s middags steekt dit de kop op. Om hem ‘bij de les’ te houden en ook de leerkracht te ontzien,
komt Jantien in de middag bij Dave in de klas. Zij biedt hem structuur en rust, zodat Dave zijn werkjes kan afmaken en minder impulsief gedrag vertoont.

Dankzij de ambulante begeleiding kan Dave zo normaal mogelijk opgroeien en bij zijn vriendjes op school blijven. ‘Een wonder’, noemt Jantien hem. “Je krijgt hem als een hulpeloos jongetje, en nu leest en schrijft hij!”

Reinaerde biedt begeleiding en zorg voor kinderen en jongeren met niet-aangeboren hersenletsel.