HomeMensen willen kiezen/ik heb er zin in
thumb

"Ik heb er zin in!"

Caron verhuist naar de Prins Hendrikstraat

Hij heeft daar weliswaar zijn eigen kamer, maar deelt de keuken, sanitaire voorzieningen en woonkamer met medebewoners. In september verhuist hij naar de nieuwbouw op de Prins Hendrikstraat, waar 12 studio’s en 12 appartementen komen. Caron bewoont straks een appartement op de bovenste verdieping. “Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik daar geen zin in zou hebben!”, zegt hij vrolijk.

Op een frisse dag in maart nemen de toekomstige bewoners voor het eerst een kijkje in het in aanbouw zijnde complex. Boven iedere virtuele deur hangt een briefje waarin de nieuwe bewoner welkom wordt geheten. Zo ook Caron. Nog onwennig stapt hij over de drempel van zijn nieuwe woning. Tevreden kijkt hij rond en bewondert meteen de grote ramen. Omdat Caron een appartement krijgt, heeft hij de beschikking over een woonkamer met keuken, aparte badkamer en aparte slaapkamer. De studio’s missen de aparte slaapkamer maar zijn verder hetzelfde. Caron kijkt er erg naar uit om te verhuizen. “In mijn huidige woning moet je toch alles delen en rekening houden met elkaar. Hier zijn natuurlijk ook regels, maar als je alleen woont kan je alles zelf bepalen, je kunt bij wijze van spreken om drie uur ’s nachts douchen als je zin hebt. Je hoeft je geen zorgen te maken dat je anderen misschien wakker maakt. Nee, ik kan niet wachten!”. Toch vindt hij het fijn dat er altijd begeleiding in de buurt is. “Je hebt een eigen keus, maar je kunt altijd terugvallen op hulp. Dat is goed.”

"Mensen willen zelf kiezen"

Er wonen zo’n 1100 mensen met een beperking bij Reinaerde. Niet iedereen heeft nog een eigen woning. De meesten wonen in een gezamenlijke woning. Ze hebben daarin een kleine eigen (slaap) kamer en delen het sanitair, de woonkamer en de keuken met hun huisgenoten. Reinaerde is al langer bezig om de manier waarop mensen nu wonen aan te passen aan de huidige tijd. Daarvoor is het programma Leefomgeving in het leven geroepen, een speciaal programmateam met Erik van der Velde als programmamanager. Het idee is dat er geleidelijk aan steeds meer woningen komen waarin mensen met een beperking zo gewoon mogelijk kunnen leven, in een fijne omgeving.

Zelfstandig

“Mensen willen tegenwoordig zelf kiezen waar, hoe en met wie ze wonen”, zegt Erik. “Ze willen hun eigen woning met een eigen wc, douche en keuken. Je hebt dan veel meer eigen ruimte waar je je familie kunt ontvangen, zelf kunt bepalen wat je op tv kijkt en waar je kunt beslissen of je alleen eet of met de groep. Want er blijven altijd gezamenlijke ruimtes in de nieuwe woningen, om samen te eten, koffie te drinken of een spelletje te doen. Afhankelijk van je zorgvraag heb je meer of minder eigen ruimte tot je beschikking. En er is natuurlijk nog steeds begeleiding bij iedere woning, maar je hebt je eigen voordeur. Achter die voordeur woon jij zo zelfstandig mogelijk.”

Klantadvies

Er wordt momenteel op zeven plaatsen in de provincie Utrecht volgens deze visie
gebouwd, waaronder de Prins Hendrikstraat in Woudenberg en de Dennendalweg in Den Dolder die dit jaar worden opgeleverd. Eind vorig jaar is het eerste project aan de Marokkodreef in Utrecht opgeleverd en begin 2020 volgt een project in Houten. Zo komen er ieder jaar nieuwe woningen en projecten bij. Ook worden bestaande woningen aangepakt.

Als je wilt weten welke woning bij jou past, wat beschikbaar is en wat er mogelijk is, kun je bellen naar de klantadviseurs van Reinaerde: 030 - 28 75 210.

Ze zijn op werkdagen bereikbaar van 9.00 tot 17.00 uur. Of stuur een mail naar klantadvies@reinaerde.nl.