HomeJeremy
thumb

"Het gaat om je innerlijk"

Jeremy wil dat mensen hem begrijpen

Jeremy is 27 jaar. Hij woont samen met zijn vriendin in IJsselstein. Jeremy krijgt begeleiding op afstand via De Meridiaan. Ze hebben thuis een papegaai. Jeremy zorgt daar goed voor.

Muziek

Verder houdt hij van muziek luisteren. Ook gaat hij graag uit met zijn vrienden. Niks aan de hand, zou je zeggen. Maar Jeremy kan heel kwaad worden. Dan gaat er weleens een stoel door de ruit. Of hij slaat een gat in de deur. Zijn vriendin belt dan de begeleiding. Zij helpen Jeremy om minder boos te zijn. Het gaat al beter dan vroeger. Dat komt door de therapie die Jeremy heeft. Nu kan hij zijn woede beter beheersen.

Gedrag

Jeremy heeft een lichte verstandelijke beperking (LVB). Aan de buitenkant zie je daar niet veel van. Je merkt het vooral aan zijn gedrag. Mensen die hem niet kennen, weten niet dat hij LVB heeft. Ze zeggen soms iets verkeerds. Of ze doen iets wat Jeremy boos maakt. “Ik wil graag dat mensen mij beter begrijpen”, zegt hij. Daarom werkt Jeremy mee aan een film over LVB.

Meer begrip

Hij vertelt in de film heel eerlijk over zichzelf. Over zijn nare jeugd. Over zijn vader die hem ernstig mishandelde. Daar heeft Jeremy nu nog last van. Hij heeft weinig zelfvertrouwen. “Mensen moeten wat meer begrip voor elkaar hebben”, vindt Jeremy.
Niemand is minder dan de ander. Iedereen hoort erbij. Het gaat niet om je uiterlijk. Het gaat om je innerlijk.”

"Ik bewonder Jeremy"

Jeroen Kerssies is coach bij Reinaerde. Hij weet veel over LVB bij jongeren. Jeroen gaat professionals leren hoe ze LVB bij jongeren kunnen herkennen. Dat voorkomt later veel probleemgedrag. In de training laat Jeroen een film zien.
Die film gaat over Jeremy. Jeroen heeft veel respect voor Jeremy. “Hij heeft het echt niet makkelijk gehad. Maar hij is een doorzetter. Hij woont nu toch mooi samen met zijn vriendin. En de begeleiding is op afstand. Dat bewonder ik in Jeremy.”