HomeFlexibele ondersteuning thuis
thumb

Flexibele ondersteuning thuis

“Bij Jacqueline was er gelijk een klik”, zegt Wim Otto uit Utrecht

Hij is net terug van zijn werk. Via de sociale werkvoorziening werkt hij bij de gemeente als vuilnisman en in de plantsoenen. Wim krijgt ambulante begeleiding van Jacqueline van Zonneveld van Reinaerde. Hij heeft nu de begeleiding die bij hem past.

Op zichzelf

Na het overlijden van zijn ouders kwam Wim Otto op zichzelf te wonen in het ouderlijk huis. Daar liep hij tegen verschillende problemen aan. “Het water was afgesloten omdat ik de rekeningen niet meer betaalde. Mijn buurman belde toen de waterleiding. Hij betaalde ook mijn rekening.” Een buurtteammedewerker schakelde een bewindvoerder in om van zijn schulden af te komen. Wim: “Ik heb de auto zelfs verkocht en nu ben ik schuldenvrij. Dat geeft rust.”

In de periode daarna had Wim geen ondersteuning meer, hoewel hij die wel nodig had. Het buurtteam benaderde vervolgens Reinaerde, waarna Jacqueline Wim uiteindelijk als vaste begeleider ging ondersteunen. Zij komt nu bij hem thuis op bezoek. Het buurtteam en Reinaerde maakten daarbij gebruik van het flexibel arrangement.

Samen optrekken

In overleg met de gemeente Utrecht, zorgaanbieders en buurtteams, kwam een tijd geleden naar voren dat de ondersteuning voor mensen met een lichte beperking toch nog beter kan. Geert Robroek, beleidsadviseur van de gemeente Utrecht: “We streven ernaar dat buurtteammedewerkers en medewerkers van de aanvullende zorg, zoals Reinaerde, als professionals samen doen wat er nodig is, zonder daarbij belemmerd te worden door regels en financiering.”

“Buurtteams konden zorgorganisaties al consulteren”, vervolgt hij, “maar buurtteams en aanvullende zorg moeten samen optrekken om na te gaan hoe we goede zorg kunnen bieden. Dat noemen we: flexibel arrangement. Binnen een half jaar bepalen we wat er in het vervolg nodig is: alleen hulp van een buurtteammedewerker of van de aanvullende zorg, of iets anders. Dit blijkt beter te werken.”

Vast lijntje

Ook bij Wim Otto werd duidelijk dat hij langer hulp nodig zou hebben van gespecialiseerde ambulante begeleiding. Het buurtteam gaf daarop een toewijzing voor een zogeheten maatwerkvoorziening. Daarmee was Wim verzekerd van blijvende ondersteuning. Jacqueline: “Bij meneer Otto is het belangrijk dat er een vast lijntje is. Dat is wat ik doe: ik kom met regelmaat langs, help op allerlei gebied en als ik het niet weet, leg ik de contacten.” Wim: “Anders ga ik piekeren en dan gaat het niet goed.”

Vertrouwen

Hij vertelt over zwammen in de vloer. Door een lekkende wc is de houten vloer gaan rotten en zijn er zwammen op gaan groeien. Hij maakt zich er druk over, want hoe kan hij de flinke rekening van het aannemersbedrijf straks betalen zonder weer in de financiële problemen te komen? Jacqueline belooft de bewindvoerder te bellen. Wim is opgelucht dat hij zijn verhaal kwijt kan bij haar en dat hij erbij geholpen wordt. “Ik ben erg tevreden met Reinaerde”, zegt hij. “Ik vertrouw ze. Het is soms lastig, maar het komt goed.” De ambulante begeleiding van Wim Otto werd na verloop van tijd weer stopgezet toen hij het weer voldoende zelf aankon.