Toen ze 7 jaar was, kon Caitlin (18) niet meer thuis wonen. De gezinswoonvorm van Marianne bracht uitkomst. “Ik moest er in het begin wel aan wennen en vroeg me af waarom ik niet meer thuis kon wonen. Nu snap ik het veel beter”, vertelt Caitlin, die inmiddels al ruim elf jaar deel uitmaakt van het gezin van Marianne.
Het is heerlijk toeven in de achtertuin van Marianne. Het geluid van kakelende kippen en in het zwembad plonzende kinderen wisselt elkaar af. Zo’n drie jaar geleden zijn Marianne, haar vriend en de kinderen hier komen wonen. “We zochten speciaal een wat ruimere woning met een tuin voor de kinderen”, vertelt Marianne. “Het bevalt ontzettend goed. De kinderen hebben het er geweldig naar hun zin en we wonen hier een stuk rustiger.” “Het is hier veel leuker”, vult Caitlin aan.
Het gezin telt op dit moment vijf kinderen. Naast een biologische zoon en dochter wonen er twee kinderen via Reinaerde in het gezin en onlangs is er een pleegkind bij gekomen. “Ik wist al op jonge leeftijd dat ik later iets met kinderen en pleegkinderen wilde doen. Al 20 jaar werk ik bij Reinaerde. Mijn vriend heb ik via mijn werk leren kennen en hij wist dat er bij Reinaerde gezinswoonvormen (GWV’s) waren. Dat zette ons aan het denken: zou dit ook iets voor ons zijn?”. Voordat ze de keuze maakten om een gezins-woonvorm te beginnen, spraken ze uitgebreid met familie en kennissen. Marianne: “Het heeft voor hen ook gevolgen. Je komt nu naar verjaardagen met vijf kinderen die allemaal een eigen aanpak nodig hebben.”
Dat een kind bij een gezin past, is erg belangrijk.
“Weet wat je wilt en kunt en wat jouw passie is. Deel dit met Reinaerde en de gedragskundige. De kans dat er dan een goede match wordt gemaakt, is veel groter”, legt Marianne uit. De eerste tijd met Caitlin was niet eenvoudig. “Daar heb ik echt van geleerd. Caitlin was niet zo makkelijk. Gelukkig kregen we hulp van Reinaerde, maar het was in het begin echt zoeken. Bij een woongroep wisselt de begeleiding. Ik ga niet weg en ben er altijd.” Caitlin: “Dat was best wennen. Nu stel ik haar soms zelfs voor als mijn moeder, gewoon omdat het makkelijker is dan alles uit te moeten leggen.”
“We zijn een gewoon gezin. Alleen ga ik als de oudste kinderen naar school zijn achter de computer zitten om te werken aan ondersteuningsplannen, mails te beantwoorden en contact te leggen met de gedragskundige of andere collega’s van Reinaerde”, geeft Marianne aan. “Ik denk niet in termen als werk en privé. Ik zie mijn werk ook niet als werk. Ik kan gezin, hobby’s als koken en tuinieren en werk combineren en dat past bij mij”.
De kinderen die in een gezinswoonvorm wonen hebben, afhankelijk van de situatie, nog contact met hun biologische ouders. Caitlin: “Ik ga af en toe op bezoek bij mijn moeder en mijn verjaardag vieren we hier al-tijd met iedereen. Dan zijn er heel veel mensen.” Met haar beste vriendin heeft ze het over haar bijzondere situatie. “Het is fijn om met haar te kunnen praten. Net als met mijn vrienden bij De Buitelaers waar ik elke maand een keer logeer.”
Het gezin wilde na de verhuizing graag integreren in het nieuwe dorp en hun steentje bijdragen in
de buurt. Dankzij andere contacten van Reinaerde schenkt Caitlin nu op zondag koffie bij oudere mensen. “Later wil ik graag met oudere mensen gaan werken. Dat vind ik leuk”, vertelt ze. Daarnaast hebben ze contact met een vrouw van een woongroep van Reinaerde. Marianne: “Zij komt graag een kop koffie drinken of mee eten en geniet ondertussen van de spelende kinderen om haar heen.”
In het gezin heeft iedereen zijn eigen taken. Zo zorgt Caitlin voor de konijnen en kookt ze elke woensdag. Dit helpt haar zelfstandig te worden. Volgend jaar gaat ze op zichzelf wonen in één van de studio’s die Reinaerde in de buurt gaat bouwen. “Dan kom ik bij jou op bezoek om thee te drinken”, lacht Marianne.
Vanwege privacyoverwegingen zijn de geïnterviewden alleen bij hun voornaam genoemd.
Soms is het voor ouders van een kind met een beperking niet mogelijk om zelf voor hun zoon of dochter te zorgen. Als een kind niet meer thuis kan wonen, kan een gezinswoonvorm een passend alternatief zijn. Het kind groeit dan op in een gezin en in een veilige en stabiele omgeving. Een of beide ouders in dit gezin is in dienst van Reinaerde. In hun eigen huis en binnen hun eigen gezin zorgen zij voor een thuis voor een kind. Meer weten over een gezinswoonvorm? Neem contact met ons op.